3 november 2012

Crisis

Alles leuk en aardig, maar laten we even weer eerlijk zijn: we zitten natuurlijk wel midden in een crisis. Een vreselijke. Eentje die nog jaren doorgaat. En aangezien ik eindelijk een bijbaantje heb, waar zo'n 7 euro per uur verdien (wat best chill is, al die uren dat ik anders niks doe, kan ik nu aardig doen tegen oude omaatjes en snoep geven aan kleine kindjes! -we vergeten even de stoere jochies die alleen energydrank kopen en nog niet eens het fatsoen hebben je aardig terug te groeten-), word ik ook eindelijk op de feiten gedrukt: alles is duur. En dus kunnen we minder uitgeven. Maar, ik móét ook minder uitgeven. Niet dat ik nou shopverslaafd ben, maar ik ben te gauw geneigd te denken 'ach, dat kan er ook nog wel bij' -eh, van m'n rekening af dus eigenlijk-.

Daar ga ik nu dus verandering in brengen! Oke, ik had wat besteld bij de H&M en dat wordt straks afgeleverd, maar daarna niet meer! Want als ik m'n rijlessen wil kunnen betalen, moet ik daar echt mee stoppen... Waarom ik dit nu zo in een artikel zet? Omdat ik me er dan ook écht aan ga houden! (hoop ik).
Wat ik had besteld? Ehm, een chillvest ('want daar heb ik nog niet genoeg van') en een schort (zo'n ding die je aandoet bij koken e.d. 'dat leek me wel leuk', als ze er zijn kan ik er wel efkes een fotoke van maken :P).  'Ze waren beide in de sale' en 'met kortingscodes van deze site is 't echt vét goedkoop'. (die site is trouwens best illegaal, maar goed: als je wel iets wilt bestellen, kijk daar dan wel, want je kunt er zo 5 of 10 euro korting mee krijgen... ) Niet om reclame maken, hoor :")

Ik hoop dat ik het vol ga houden, zeker als ik volgend jaar wél een studie ga volgen, dan moet ik toch wel geld hebben.... (oh, als jullie nog geld overhebben... :""] )

Wat ik dus ga doen / Tips om minder uit te geven:
- online winkels vermijden
- winkels zoveel mogelijk vermijden, vooral ''sale/opruimingsacties''
-
bijhouden wat je verdient, en wat je uitgeeft (om te beseffen dat geld uitgeven maar 1 keer kan, dan is het foetsie)
- kijken wat je allemaal hebt en inzien dat je niet meer nodig hebt (het plezier van winkelen hoeft echt niet in het uitgeven te zitten. Soms voel je je haast verplicht wat te kopen, door de houding van sommige winkeliers, maar dat slaat natuurlijk helemaal nergens op.)
- koop alleen wat je écht nodig hebt, je hebt helemaal niks aan prullaria en dingen die je toch nooit gebruikt.

(Rijlessen zijn trouwens schokkend duur: 1 les = 43 euro, en gemiddeld doet iemand er 35 lessen over om examen te doen. Dus, examen niet meegeteld (da's samen iets van 200 euro ofzo?), betaal je voor je lessen alleen al... meer dan 1500 (1505!!!!!) euro!!! Ik verdien dus bijna 7 euro per uur, dus moet ik 215 uur werken! Wut tha fu. Lekker dan. 'k zou bijna nog een ander baantje gaan zoeken... :S)


Toepasselijk nummer....  
Abba - Money, Money... Money  (van die stomme Vevo mag ik 't hier niet neer zetten -,- )


En, geef jij uit wat je hebt of probeer je te sparen en slim te kopen?

Liefs! x

3 opmerkingen:

 1. Ja Lin, ik snap het.
  Met name volgend jaar wordt het voor mij ook iets van 1800 euri voor één jaar studie, plus nog iets van 200 voor boeken/bladmuziek, en als ik dan op kamers wil nog iets van 200 per maand huur, en boodschappen (dat wordt gewoon droog brood, vermoedelijk :) ), en dat moet ik ook nog een piano zien te fiksen (kan vanaf 100 euro, maar een niet-volledig-rampzalige is denk ik wel minstens 200), plus 50 euro stemmen...

  En dan heb ik dus volgend jaar nog geen StuFi (ivm minderjarigheid :( )! Ramp!

  Overigens: als ik jou was zou ik idd volgend jaar gaan studeren, anders krijg je helemaal geen StuFi!


  Om je vraag te beantwoorden: ik probeer zoveel mogelijk te sparen, maar ik heb heel vaak dingen als Sinterklaas en feestjes en gala's etc, dus het gaat niet heel hard.


  Liefs! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. pff als je al die kosten bijelkaar optelt begin je je echt af te vragen hoe je het ooit gaat betalen... :S

   Ik hoop en neem aan dat ik volgend jaar wel ga studeren, maar ik ben er nog steeds niet uit wat ik wil! Zo moeilijk, als je niet echt weet wat je later wilt doen... :(

   Ik ga 't proberen, denk dat het in deze tijd idd wel extra lastig wordt met al die feestdagen en 'leuke acties', kreeg net alweer een folder van kruidvat in m'n inbox >.< allemaal nagellakacties enzo :( (echt niet slim om je aan te melden voor zulke maildingen, je ziet elke keer weer wel een actie waarvan je denkt 'hééé da's goedkoop, dat kan ik wel gebruiken')

   Zucht...

   Verwijderen
  2. Ja, echt belachelijk veel hè? Ik zal mijn ouders eens lief aankijken...

   Je kan ook een lijst maken met studies, en dan alles wat je niet wil afstrepen, en kijk dan wat overblijft en kies daar de leukste uit. En anders ga je ook zo'n tussenjaar doen (lees: niet werken, maar echt iets als EH of een jaar naar India of weetikveel).


   Sterk zijn, Lin! Je kunt het!   xxx

   Verwijderen